2121
Pris:
200.00
Førpris: 229.00
ISBN:
9788283150070
Status:
Utgitt år:
2014
Sideantall:
75 s.
Innbinding:
ib.
5
ISBN: 9788283150070
Utgivelsesår: 2014
Status: I salg
Innbinding: ib

Beate Muri

Historien om 17. mai

Hvorfor feirer vi 17. mai? Boka nøster Norges historie gjennom 200 år.

Hvorfor feirer vi 17. mai? Og hvorfor feirer vi den akkurat denne datoen? Alle vet vi fikk grunnloven vår i 1814. Men begynte historien om 17. mai i 1814? Og har vi egentlig feiret den så lenge? Historien om 17. mai begynner verken med 1814 eller Henrik Wergeland. Den starter ikke engang i Norge. Den begynner med krig i Europa og konger som krangla, og ender, noen kongekrangler og kriger senere, som barnas dag, slik vi kjenner den i dag.

I Historien om 17. mai får du vite hvorfor det svenske kongeparet adopterte en fransk prins på 47 år, og hvordan Baptiste-Jules Bernadotte ble adoptiv-arveprins og fikk navnet Karl Johan. Hvordan han ble konge over Norge, som egentlig var en del av Danmark, og hva nordmennene syntes om det. Om hva som skjedde på Eidsvold, og kranglingen etterpå, om hvorfor kong Karl nektet nordmenn å feire grunnlovsdagen og hvorfor og hvordan vi gjorde det likevel. Du får lese om forskjellige flagg, om demonstrasjonstog, barnetog og borgertog, med og uten jenter, kvinner og arbeidsfolk.

Beate Muri formidler sin store kunnskap om emnet med et muntlig og lett språk, tydelige eksempler og morsomme andekdoter som gjør de historiske intrigene og dramatiske hendelsene underveis interessante for unge lesere. Teksten er supplert med tegneserieaktige illustrasjoner av Line Halsnes som eksemplifiserer eller dramatiserer de historiske situasjonene på underholdende vis.

 

Presse

NOMINERT TIL KULTURDEPARTEMENTETS PRISER FOR BARNE- OG UNGDOSMSLITTERATUR UTGITT I 2014

Beate Muri er nominert til Fagbokprisen for Historien om 17. mai. Her er juryens begrunnelse:

«I 2014 kunne vi feire 200-års jubileum for den norske grunnloven. I den anledning ble det utgitt mange bøker med dette som tema. Denne boka skiller seg ut, ikke bare fordi den forteller om hva som skjedde ute i Europa og på Eidsvoll våren 1814, men fordi den bruker denne historien som et bakteppe for en fortelling om hvordan feiringen av nasjonaldagen vår, 17. mai, kom i stand. Dette er en fin, informativ og saklig bok om hvordan det hele gikk til, men det handler også om hvordan feiringen av dagen har forandret seg gjennom disse 200 år. Fortellingen flyter elegant og fint, med en tilstedeværende fortellerstemme som gir autoritet og troverdighet. Bokas illustrasjoner gir luft til fortellingen, det samme gjør faktaboksene.»

«Historien om 17. mai gir et godt bilde av hvordan dagen har funnet sin form – og fremdeles er i endring.» Les hele anmeldelsen på Barnebokkritikk.no

Forfatter(e)